Skip to main content

Renovering med robot och kamera i underjorden

| Avloppsrallarna AB | Nyheter

På uppdrag av Vivab renoveras avloppsrör i centrala Falkenberg under veckan och det görs med hjälp av uv-ljus. – Det finns bara två företag i Sverige som har den här tekniken, säger förmannen Jimmy Johansson.

Avloppsledningar varar länge, men inte för evigt. Det är stor belastning på dem och det handlar inte bara om det som rinner i dem. Rören blir också otäta och kan skadas genom sättningar i marken. Grus tränger in och rötter växer in i rören. Lösningen är att mata in ett rör bestående av mjukt material som sedan blåses upp med tryckluft och härdas. Eller rör och rör, innan härdningen ser det mer ut som en hopvikt brandfilt – den kallas för strumpan.

Som genom ett trollslag blir avloppsledningen som ny, vilket skett på flera gator i centrala Falkenberg i veckan.

– Här är det lergods. Det är som ett höganäskrus, väldigt stötkänsligt, säger Jimmy Johansson om det gamla avlopp som står på tur.

Firman han jobbar på heter Avloppsrallarna, de är baserade i Fjärås och använder uv-ljus som teknik för att härda det nya röret. Just den tekniken är det bara två företag i Sverige som kan erbjuda.

– Det är som att härda en lagning hos tandläkaren, säger Jimmy.

Allra först körs en kamera på hjul genom avloppsröret. Jimmy styr kameran inifrån en av de två stora skåpbilar man har med sig. Detta för att se hur det ser ut och för att mäta var anslutande rör kommer ut. Nästa steg är att köra in en arbetsrobot i röret. Den tar bort ojämnheter. Senare används den också för att göra öppningar för de anslutande rören.

– Ytan blir bara fem millimeter tjock och formar sig efter underlaget, så vill man att det ska bli slätt måste man förarbeta.

När strumpan har matats in i röret blåses den upp med tryckluft och sedan är det dags för tåget, som är flera meter långt och består av en rad uv-lampor på hjul och dras genom den uppblåsta strumpan som börjar härda av belysningen.

– Skulle man lägga strumpan oskyddad i solen så skulle den härda av det också, säger Jimmy.

Rören som renoveras är gamla, men hur länge håller de nya?

– Vi lämnar två års garanti på vårt arbete, men materialleverantören säger att det ska hålla i uppåt 70 år.